Les artistes au village

DRIE DAGEN ARTIESTENLEVEN

Dat Luc Drappier een bijzondere band heeft met "Le Pays des Trois Rivières" is bekend. Op initiatief van Joël Bahaini sloten vierentwintig dorpen zich aan bij het Office de Tourisme van Hirson om zo "le pays des trois rivières" te vormen. Wie rivieren zegt, zegt water en vandaar is de stap naar aquarel snel gezet. Luc drappier wou alle dorpen van de streek laten kennis maken met het aquarel en bezocht ze allemaal, in de tweeëntwintig jaar dat hij er werkte. Om gevorderde stagiairs te laten proeven van het "artiestenleven" en alles wat er bij hoort, creëerde hij een speciale stage onder bovenstaande titel. De stage duurde drie dagen en was beperkt tot maximum acht deelnemers. 

Dag 1

De deelnemers krijgen elk een enveloppe met daarin vier foto's van het dorp. In totaal tweeëndertig verschillende foto's die zij dus zelf niet gekozen hebben. Daarna wordt, in groep, een wandeling door het dorp gemaakt waarbij de foto's kort besproken worden en vergeleken met de werkelijkheid. De deelnemers nemen snel nota's op de foto's. Tijdens de wandeling worden meteen ook de uitnodigingen voor de expo in de bussen gestoken. De affiches zijn door het personeel van het Office de Tourisme reeds geplaatst. Na de middag begint het werk in het atelier en tegen 's avonds zijn twee werken per stagiair klaar. 

Dag 2

Er wordt verder gewerkt aan de volgende twee werken zodat in de loop van de namiddag de vier werken per deelnemer klaar zijn voor de tentoonstelling. De werken worden voorzien van een passe-partout en ingelijst. Wie klaar is helpt mee aan de opbouw van de panelen voor de expo die 's anderendaags zal plaats hebben. De eerste journalisten melden zich voor de interviews. In de loop van de avond is alles zo goed als klaar en komt het materiaal voor de vernissage aan. Goede nacht...

DAG 3

Om 08:30 uur worden de laatste retouches gedaan en worden de tafels voor de receptie klaar gemaakt. Daarna is het tijd voor de foto's alvorens de uitgenodigde eregasten arriveren. De pers krijgt de kans even te praten met de minister, de députés, de burgemeesters en andere leden van de gemeenteraad. Om 10:30 begint dan het officiële gedeelte met alle speeches waarna Luc Drappier van werk tot werk gaat en de aanwezigen tekst en uitleg geeft. De tentoonstelling zelf blijft open tot 18:00 uur, eventueel met een verlenging van één dag indien de stage eindigt op een zaterdag.

Dat deze stage bedoeld is voor ietwat gevorderde deelnemers mag duidelijk zijn. Vermoeiend, ja maar zo een verrijkende ervaring is dan ook uniek.

WATTIGNY


ARTIKEL UIT 'LA VOIX DU NORD'

Depuis ses premiers crayons, Luc Drappier aime les couleurs et la lumière. A tel point qu'il ne cesse d'en jouer. Toutefois, il devra attendre trente-huit ans pour accrocher ses premières toiles. Dès 1990, il est l'invité du salon de l'aquarelle d'Hirson. Il ignorait sans doute et Joël Bagaïni avec lui qu'une histoire allait se nouer avec le Pays des Trois-Rivières.

Aujourd'hui, non seulement Luc Drappier n'a manqué aucun des rendez-vous thiérachiens, mais avec Alfred Van den Brandt, disparu la semaine dernière, et Christian Hocquet, il constitue la référence des stages d'aquarelles.

 Si l'an dernier, le maître et ses élèves avaient posé leur chevalet à Ohis, cette année Watigny leur servit de cadre tant pour y puiser leur inspiration que pour l'exposition présentée dimanche dans la toute nouvelle salle polyvalente.

L'occasion fut ainsi donnée à Jean-Jacques Thomas de saluer ce choix mais également la pédagogie de Luc Drappier qu'il qualifia « d'architecte de la lumière dont les lignes se sont épuré au fil des ans ».

Même si les œuvres présentées demeurent classiques avec un parti-pris pour les volumes des toitures et les couleurs des fleurs, l'artiste belge réussit à révéler les qualités de chacun de ses élèves. Loin de son actuel style, mais toujours avec la même passion.

Resultaten van een stage in de provence